Srčne dame za Sladke nasmehe

Objavljeno v časopisu Idrijske novice, avgust 2011

Sladki nasmehi? Spomnijo na otroštvo, iskrive oči in pihanje svečk na tortici, kajne? Pred dobrim mesecem so Sladki nasmehi postali »uradni«. Štiri mamice, ki imajo zlato roko za ustvarjanje dobrot, so se združile v društvo za pomoč bolnim in socialno ogroženim otrokom. Seveda pa se njihova zgodba začenja že prej.

Polona, Rebeka, Bogomila in Maša so prijateljice. Ko so v približno istem času rodile svoje sončke, so se začele tudi bolj intenzivno družiti. Dve pravnici, ekonomistka in pedagoginja, ki imajo službe in uspešne kariere, so začele peči dobrote za svoje malčke – ob rojstnih dnevih, malih priložnostih za veselje ali pa kdaj kar tako.

Ko je njihovi skupni prijateljici zbolela hčerka, so se odločile, da družini v vseh bolečih stvareh, ki se dogajajo, vsaj za trenutek pričarajo nasmeh na obraz. To je bila prva torta, s katero so polepšale dan – veselje malčice in njene mame je bilo neprecenljivo, pravijo. Ideja je prerastla v več in ko so kar nekaj mesecev pekle krasne torte za bolne in socialno ogrožene otroke, so ugotovile, da vse skupaj prerašča njihove zmožnosti.

Ustanovile so društvo Sladki nasmehi (najdete jih na www.sladkinasmehi.si in na facebooku) in k sodelovanju povabile vse, ki želijo pomagati. Do zdaj se jim je pridružilo že preko dvajset tortopekic, ki razveseljujejo bolne otročiče po celi Sloveniji.

Predsednica društva Sladki nasmehi, dr. Polona Pičman Štefančič, o njihovem delu pravi: »Bolni in socialno ogroženi otroci potrebujejo še posebej veliko lepih in sladkih spominov. In čeprav jim nasmeh na obraz pričaramo le za kratek čas, v tistem trenutku pozabijo na to, da so v bolnišnici, da drugače nimajo torte in da jim življenje kljub njihovi mladosti ne prizanaša. Veselje družin in mladih obrazkov je neprecenljivo in nam daje zagon za delo naprej.«

Mamice, ki lepšajo dneve otrokom po Sloveniji, k sodelovanju vabijo vse, ki bi se jim želeli pridružiti. Dobrodošli so profesionalni in amaterski tortopeki, ljudje, ki poznajo kakega otroka s posebnimi potrebami, bolnega ali socialno ogroženega otroka in bi mu želeli polepšati dan in ljudje, ki lahko pomagajo kakorkoli drugače.

Če imate čas, razmislite o tem – dame Sladkih nasmehov bodo vesele tudi ljudi z znanjem računalništva, računovodstva, prava …

Morda še droben namig – na Tolminskem, Idrijsko – Cerkljanskem in Goriškem še nimajo tortopekice ali tortopeka. Mamice lahko kontaktirate na www.sladkinasmehi.si.

Avtor fotografij: Janez Kotar in osebni arhiv Sladkih nasmehov

This entry was posted in Portreti and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *